Pokud nedáme při skladování česneku dobré podmínky, palice mohou začít po čase klíčit nebo je napadne plíseň. Vhodnou formou pro skladování česneku je usušení stroužků nebo plátků česneku. Na sušení máte hned tři způsoby.
Sušení česneku v sušičce
Usušit česnek v elektrické sušičce je šetrné, rychlé a jednoduché. Česnek zůstane bílý, zachová si svou chuť a velkou část aroma. Můžete ho sušit v celku, překrojený na polovinu, lepší je ho ale nakrájet na plátky. Tak pěkně proschne. Sušte ho v sušičce do křupava alespoň 6 hodin při nízké teplotě do 50 °C. Sušený česnek je možné využít k dochucení polévek, masových pokrmů a spousty dalších jídel.
Rychlé sušení česneku v troubě
V troubě je sušení česneku rychlejší a trvá přibližně 45 minut při 50 °C. Vyšší teploty sušení nejsou šetrné, berou mu živiny, sílu, chuť i aroma. Česnek můžete v troubě sušit stejně jako v sušičce, tedy nakrájený na plátky, na poloviny nebo i v celku. Česnek je třeba při sušení na plechu občas promíchat, aby se nepřipekl a usušil se dokonale a rovnoměrně.
Sušení česneku při pokojové teplotě
Sušení česneku při pokojové teplotě trvá asi týden. Plechy, pečicí papíry nebo fólie, na kterých se suší, vám budou přitom zabírat poměrně velkou plochu, česnek bude podléhat nepříznivým vlivům okolí, například prachu, plísním nebo škůdcům. Navíc vás bude po celou dobu provázet jeho aroma. Výhodou sušení při pokojové teplotě jsou ale nízké náklady na provoz při sušení, které jsou téměř nulové.
Jak uskladnit sušený česnek
Sušený česnek je křupavý, chutný a pěkně voní. Můžete ho skladovat ve formě stroužků, polovin, plátků nebo ho umlít či nastrouhat na prášek, se kterým se při vytváření některých pokrmů lépe manipuluje. Česnek skladujte ve skleněných, dobře uzavřených dózách na tmavém, tmavém a chladném místě. Dejte si pozor na přebytečnou vlhkost, kterou sušený česnek snadno pohlcuje. Sušený česnek se používá jako koření a dochucovadlo. Místo 2 stroužků použijete půl lžičky sušeného mletého česneku nebo o pár plátků navíc než čerstvého česneku.