Mikrovlnná trouba už je v dnešní době součástí většiny domácností. Využíváme je často nejen doma, ale i na našich chatách a chalupách. Mikrovlnka je výhodná prostě všude, kde je občas třeba rychle ohřívat porce jídla nebo třeba rozmrazovat.
Mnoho lidí používá mikrovlnnou troubu jen na ohřívání pokrmů, popřípadě na rozmrazování. K jiným činnostem ji nerada používá, protože výsledek neodpovídá jejich představám. Použití mikrovlnné trouby je poměrně specifické. Neuspokojivý výsledek plyne spíše z nesprávného způsobu jejího použití. Podívejme se tedy na to, jak mikrovlnnou troubu používat v konkrétních situacích a jak je možné ji využít.
Ohřívání potravin
Při ohřevu pokrmů vždy používejte plastový kryt, který zabraňuje vysoušení ohřívaného jídla, ale i potenciálnímu znečištění vnitřku trouby, který se pak obtížně čistí. Podívejte se také do návodu, jak rychle se určité potraviny ohřívají. Rychlost ohřevu není stejná. Například tuky a cukry se ohřejí rychle, voda a další tekutiny se naopak ohřívají pomalu.
Ohřívání jednotlivých pokrmů
Pokud vám párky, klobásy, jitrnice a jelita při ohřívání pokaždé praskají a tuk prská všude okolo, což znečistí vnitřek mikrovlnné trouby, do střívka před ohříváním udělejte nejprve dírky. Potraviny v uzavřených obalech by se v mikrovlnce neměly vůbec ohřívat, protože hrozí, že se obal roztrhne, znečistí troubu, ale může vás i zranit. Jestliže máte na talíři více pokrmů jiného typu, například knedlíky, omáčku a maso, zvýšení výkonu nepomůže. Musíte výkon snížit a prodloužit dobu ohřevu.
Pozor na ohřívání tekutin
Dejte si pozor i na ohřívání tekutin v mikrovlnce. Zde totiž hrozí nebezpečí skrytého varu. Právě díky tomu, že se v mikrovlnné troubě tekutiny budou rovnoměrně ohřívat, nebude var vytvářet typické proudění a bublání. Buďte proto opatrní. I při malém pohybu nádoby může voda či jiná tekutina vyprsknout a opařit vás.
Rozmrazování pokrmů v mikrovlnce
Mikrovlnná trouba se často používá k rozmrazování zamražených potravin, nejčastěji asi masa. Vzhledem k tomu, že mikrovlny umí pronikat do hloubky, umí potraviny rozmrazit opravdu velice rychle. Ohřev probíhá neúčinněji v určitých bodech respektive v určitých kmitnách vlnění, a právě proto je nutné, aby se pokrm na podložce otáčel. K tomu slouží otočný mechanismus v mikrovlnce.
Pozor na výkon i čas
Pokud pro ohřev pokrmů zvolíte příliš vysoký výkon a krátký čas, může docházet k bodu varu na okrajích pokrmu, ale ne uvnitř pokrmu. Přesto je var při rozmrazování nežádoucí. Vždy proto používejte správný poměr výkonu, což je asi 50 % maxima a času rozmrazování. Naprostá většina moderních přístrojů už disponuje programem přímo pro rozmrazování. Nesnažte se tento proces urychlit zvýšením výkonu, protože tím dosáhnete je horšího výsledku.