Jitrocelový sirup představuje účinný a chutný přírodní prostředek proti kašli a nachlazení. To oceníte, především pokud máte děti. Připravit si můžete i doma.
Jitrocel kopinatý
Jitrocel kopinatý u nás najdete na polích, podél cest, na loukách a v travnatých příkopech. Vytrvalá bylina má podlouhlé vejčité listy uspořádané do přízemní růžice. Z ní vyrůstají stvoly s válcovitým klasem s drobnými kvítky. Užívá se vnitřně i zevně.
Účinky na zdraví
Pomáhá na onemocnění dýchacích orgánů i při astmatu. Při nachlazení posiluje horní cesty dýchací, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při silném zahlenění, rozpouští a uvolňuje hleny. Ulevuje při zánětech průdušek a mandlí. Sirup z jitrocele má i pročišťující účinky a celkově posiluje organismus. Slabší jedinci s oslabenou imunitou i lidé trpící ekzémy, ho mohou užívat jako prevenci. Sirup užívejte po lžičkách, nebo si ho přidávejte do vody či čaje.
Jak sbírat, sušit a skladovat jitrocel
Sbírají se listy v době, kdy rostlina nemá květní stvoly, které při sběru nejsou vlhké. Blahodárné účinky mají i semena. Dejte pozor, aby se listy moc nepomačkaly, rychle pak černají a ztrácejí účinné látky. Sušte je venku na rozložený na sítech v tenké vrstvě. V troubě jen při teplotě do 40 °C. Správně usušené listy mají zelenou, mírně zelenohnědou barvu, jsou bez pachu a mají mírně hořkou a mírně svíravou chuť. Uchovávejte je v temnu a chladu ve vzduchotěsné nádobě.
Recept na domácí jitrocelový sirup
Ingredience:
- čerstvé mladé listy jitrocele kopinatého
- třtinový nebo hnědý nerafinovaný cukr
- chemicky neošetřené citrony
- zavařovací sklenici o velikosti 5 l
Postup:
Listy jitrocele opláchněte vodou a papírovou utěrkou osušte. Umytý citron i s kůrou nakrájejte na tenké plátky. Do pečlivě vymyté zavařovací sklenice naskládáte 1 cm vysokou vrstvu jitrocele, na ni dejte 2 plátky citronu a zasypete 1 cm silnou vrstvou cukru. Každou další vrstvu rukou stlačte a upěchujte. Poslední vrstvou musí být cukr.
Naplněnou láhev uzavřete a nechte stát 10 dní na slunném místě, nejlépe na parapetu okna, dokud listy nepustí všechnu šťávu a cukr se zcela nerozpustí. Obsah sklenice přeceďte přes čisté jemné plátýnko nebo gázu, listy důkladně vymačkejte, sirup slijte do uzavíratelných tmavých lahviček a skladujte v lednici. Pokud chcete trvanlivost jitrocelového sirupu prodloužit, můžete ho sterilovat.