zavařování ovoce a zeleniny

Zavařování v troubě – Jak na to? Praktické Tipy a Triky

Zavařování v troubě je skvělý způsob, jak si uchovat ovoce a zeleninu na delší dobu. Nezáleží na tom, zda používáte plynovou, elektrickou nebo horkovzdušnou troubu – každá z nich je schopna zvládnout tento proces.

V článku vám vysvětlím kroky zavařování a proč je správná teplota klíčová pro úspěch.

Pokud jako já hledáte efektivní a rychlou metodu zavařování, trouba může být ideálním řešením. Když jsem začala s tímto procesem, zjistila jsem, že každá trouba peče jinak, což znamená, že je potřeba experimentovat s nastavením teploty a doby zavařování.

Zavařování v troubě vyžaduje jen trochu trpělivosti, ale výsledky stojí za to.

Věřím, že zavařování v troubě se může stát nejen úsporou času, ale také příjemným zážitkem, který vám pomůže vytvořit si zásoby na zimní měsíce.

Příprava surovin

Při zavařování v troubě je důležitá pečlivá příprava surovin. Klíčovými kroky jsou správný výběr a důkladné čištění, přesné krájení nebo porcování, a také blanšírování.

Tyto kroky zajistí, že zavařeniny budou chutné a bezpečné.

Výběr a čištění surovin

Vybírám si pouze nejčerstvější ovoce a zeleninu. Čerstvost je klíčem ke kvalitnímu výsledku. Vyhýbám se přezrálým nebo poškozeným kusům, které mohou již obsahovat bakterie.

Důkladné čištění je dalším krokem, který není vhodné podceňovat. Každý kus ovoce a zeleniny důkladně omývám ve studené vodě, abych odstranila nečistoty a pesticidy. Používám i jemný kartáček pro odstranění tvrdých nečistot. Suroviny pak pečlivě osuším čistou utěrkou.

Krájení a porcování

Při krájení a porcování dbáme na to, aby byly jednotlivé kousky rovnoměrné. To zajišťuje, že se všechny části zavaří stejnoměrně.

Menší kousky se zavaří rychleji, zatímco větší potřebují více času.

Je nutné se v tomto kroku rozhodnout, zda suroviny krájet na plátky nebo kostky, podle typu ovoce či zeleniny. Například okurky krájím na kolečka, zatímco jablka na kostky. Používám ostrý nůž, abych minimalizovala ztrátu šťávy a vitamínů a šla mi práce lépe od ruky.

Blanšírování

Blanšírování je další krok, který je potřeba, například u určitých druhů zeleniny. Tento proces pomáhá zachovat barvu a chutnost.

Nejprve vložím suroviny na 1-3 minuty do vroucí vody, aby se rychle odstranily nežádoucí látky.

Po blanšírování ihned přesunu suroviny do studené vody, abych zastavila proces vaření. Toto rychlé ochlazení uchová barvu a křupavost. Nakonec suroviny opět pečlivě osuším. S tímto pečlivým přístupem k přípravě surovin dosahujeme optimálních výsledků při zavařování.

zavařování v troubě

Výběr vhodné nádoby

Pro úspěšné zavařování v troubě je klíčové správně vybrat nádoby. Sklenice a jejich uzávěry musí být vhodné pro konzervaci, zatímco výběr materiálu nádoby ovlivňuje jejich tepelné vlastnosti a bezpečnost.

Sklenice a uzávěry

Používám sklenice, které jsou speciálně navrženy pro zavařování. Tyto sklenice jsou odolné vůči vysokým teplotám a jejich uzávěry zajišťují vzduchotěsné uzavření. Tím se zabrání pronikání bakterií.

Dávám si pozor na stav sklenic a uzávěrů. Praskliny nebo deformace mohou zhoršit těsnění, což může vést ke znehodnocení obsahu. Před použitím sklenice důkladně kontroluji a umývám je.

Po zavařování kontroluji správné utěsnění tím, že stlačím střed uzávěru. Pokud se nepropadá a neslyším cvaknutí, uzávěr je správně utažený.

Volba materiálu nádoby

Materiál nádoby ovlivňuje rovnoměrné rozložení tepla během zavařovacího procesu. Skleněné nádoby jsou populární pro svou průhlednost a schopnost rychle se zahřívat.

Kromě skleněných si také dávám pozor i na keramické nádoby, které uchovávají teplo déle. Vyhýbám se plastovým nádobám, protože nesnesou vysoké teploty, což může být nebezpečné a znehodnotit proces.

Při výběru sklenic a materiálu nádoby se zaměřuji na kvalitu, kompatibilitu s troubou a vysokou teplotou, což mi zajišťuje úspěch zavařovacího procesu.

Proces zavařování v troubě

Zavařování v troubě může být praktické díky flexibilitě nastavení teploty a času. Přesto je třeba dodržovat určitá bezpečnostní opatření, aby zavařeniny byly kvalitní a bezpečné ke konzumaci.

Nastavení teploty

Nastavení správné teploty je klíčové. Zavařování probíhá obvykle při teplotě kolem 150 °C. Je důležité, aby trouba byla předehřátá, což pomáhá udržet rovnoměrnou teplotu během celého procesu.

Každý typ trouby se může chovat jinak. 

  • Plynová trouba může vyžadovat experimentování.
  • Elektrické a horkovzdušné trouby poskytují konzistentnější výsledky. 

Je důležité pravidelně kontrolovat teplotu a případně ji upravit podle potřeby.

Doba zavařování

Doba zavařování závisí na druhu a velikosti potravin. Obecně platí, že menší sklenice zavařují méně času než větší. Ovoce zavařuji obvykle kratší dobu než zeleninu. Doba se pohybuje kolem 40 až 60 minut.

Používám kuchyňský časovač na hlídání času.

Dodržování zavařovacích časů zajistí, že potraviny budou ve sklenicích správně zavařené a uchovají si svojí chuť a nutriční hodnoty.

Bezpečnostní opatření

Při zavařování dbáme také na bezpečnost. Sklenice musí být čisté a sterilizované, aby se předešlo kontaminaci.

Musíme být opatrní při manipulaci se sklenicemi, protože mohou být horké. Používám kuchyňské chňapky a vyhýbám se rychlým změnám teplot, které by mohly způsobit prasknutí skla.

Víčka a gumičky musí být také ve velmi dobrém stavu, aby zajistily správnou těsnost. Dobré utěsnění zaručuje, že zavařeniny zůstanou čerstvé a bezpečné k dlouhodobému skladování. Dodržuji také doporučené provozní pokyny pro troubu.

jak na zavařování v troubě

Po zavaření

Po zavaření je důležité věnovat pozornost vychlazení a skladování, stejně jako kontrole těsnosti sklenic. Tyto kroky pomáhají zachovat kvalitu a delší trvanlivost zavařenin.

Vychlazení a skladování

Když je zavařování v troubě hotové, nechám sklenice vychladnout přirozeně. Sklenice by neměly být vystaveny rychlým změnám teploty. To by mohlo způsobit prasknutí skla. Proto je ideální nechat je vychladnout při pokojové teplotě.

Jakmile jsou sklenice úplně vychladlé, přesunu je na tmavé a chladné místo. Skladování v temnu a chladu zvyšuje jejich trvanlivost.

Musíme se vyhnout přímému slunečnímu světlu a příliš teplým místům, která by mohla ovlivnit kvalitu obsahu. Díky těmto opatřením zůstávají moje zavařeniny čerstvé po dlouhou dobu.

Kontrola těsnosti

Před uskladněním pečlivě zkontrolujte těsnost sklenic. Přiložím prst na víčko a jemně se ho pokusím nadzvednout. Víčko by mělo pevně sedět a nemělo by se pohnout.

  • Pokud je uvolněné, je pravděpodobné, že se konzervace nezdařila a obsah není bezpečný ke konzumaci.
  • Pokud objevené kousky nejsou těsné, označím je a zkonzumuji jako první.
  • U většiny sklenic ale očekávám pevné a správné těsnění. Ty pak ukládám na své místo.

Kontrola těsnosti je pro mě zásadní krok k zajištění bezpečné a dlouhodobé konzervace.

Autor příspěvku: Martina Poláková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *