lokalni rekuperace

Využijte větrání budov rekuperací pro kvalitní vzduch

Kvalita vzduchu, který dýcháme, je důležitější, než si mnoho z nás myslí. Má vliv nejen na naše plíce, ale čerstvý vzduch nám pomůže lépe spát, soustředit se i sportovat. Jak to ovšem vyřešit, když se ve městech kvalita vzduchu spíše zhoršuje? Ačkoliv samotnou kvalitu vzduchu venku ve městě neovlivníme, stále se dá zařídit, abychom měli kvalitní vzduch doma. Větrání budov pomocí rekuperace pomůže zajistit kvalitní vzduch v místnosti, ať už se jedná o byt, dům nebo kanceláře.

Princip rekuperace vzduchu

Co to je ta rekuperace? Rekuperace znamená zpětné využití energie. Tento princip se kromě vzduchotechniky dá najít i v jiných průmyslových odvětvích, ovšem v tomto případě to znamená, že vzduch odcházející z objektu předává část svého tepla vzduchu příchozímu. V objektu tak dochází k výměně vzduchu, aniž by docházelo k výraznému ochlazení místnosti. 

Jak rekuperace funguje?

K této výměně vzduchu dochází pomocí rekuperační jednotky. Ta zajišťuje chod celého systému a dále tento vzduch pomocí vzduchotechnických rozvodů rozvádí dále po celé budově. Pokud ovšem rozvody není možné zajistit nebo se jedná jen o rekuperaci jedné místnosti, pak se rozvody dají obejít i tzv. lokální rekuperací, která je zabudovaná do vnější zdi a zajišťuje výměnu vzduchu pouze v místnosti, ve které je umístěná.

rekuperace ŠTORC TZB s.r.o.

Jak to pomůže s kvalitou vzduchu?

Samotné vyvětrání vzduchu v místnosti může pomoci k tomu, že vzduch není vydýchaný. Kromě toho je vzduch pomocí filtrů očištěn od prachu, smogových částic, pylu, alergenů a mikroorganismů. Nemusíte tak řešit, jestli je pylová sezóna nebo jestli je venku smog nebo zápach. Navíc tak můžete vyvětrat místnost bez nutnosti otevření oken, což oceníte především, pokud je venku špatné počasí nebo pokud je venku hluk.

Do rekuperace se také dají pořídit nadstavby pro chlazení nebo zvlhčování vzduchu. Díky nim budete moci udržovat vnitřní klima přesně takové, jaké Vám vyhovuje. 

Ušetří Vaše peníze 

Další z hlavních výhod rekuperace je ušetření výdajů na vytápění v místnosti. Kdykoliv v zimě vyvětráte místnost, vzduch v ní se ochladí a je třeba ho znovu ohřát. Při větrání rekuperací přichází vzduch už předehřátý a na jeho ohřátí tak není třeba vyložit tolik energie. Samotná rekuperační jednotka pro svůj chod vyžaduje méně energie než topení, a úspora tak může činit například až 2 800 kWh u rodinného domu s obytnou plochou 160 m2

rekuperace ae-mixed-large (1)

Rekuperační jednotky Brink

Jelikož je větrání vzduchu rekuperací investice, která by měla do budovy přivádět vzduch po mnoho dalších let, je důležité při jejím pořízení vybírat pečlivě. Na našem trhu najdete spoustu různých dodavatelů rekuperačních jednotek. Jak si mezi nimi vybrat?

Jedním z výrazných hráčů na poli rekuperace je holandská firma Brink Climate Systems. Tato firma patří mezi světovou jedničku a své rekuperační jednotky neustále vyvíjí, testuje a obměňuje. Rekuperační jednotky od firmy Brink patří mezi nejtišší rekuperační jednotky na našem trhu, které se navíc vyznačují svou mimořádnou úsporností energie.

V České republice je firma Brink zastoupena českou firmou ŠTORC TZB s.r.o., která se zaměřuje na úspory energie pro budovy pomocí rekuperace. S firmou Brink spolupracují už mnoho let a jejich specialisté Vám rádi pomohou navrhnout vhodný způsob rekuperace podle Vašich podmínek a požadavků.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *