Napadlo vás někdy zkusit si udělat máslo doma? Je zdravější, čerstvější a hlavně si jej uděláte po svém.
K výrobě domácího másla potřebujete jen smetanu ke šlehání. Její průměrná cena je asi 20 korun za 250 ml a z 500 ml smetany připravíte asi 200 g másla. Klasická čtvrtka másla, která má 250 g, vás tak vyjde přibližně na 50 korun. Domácí máslo vás může vyjít levněji, pokud si koupíte smetanu ke šlehání v akci, nebo pokud máte v oblibě třeba másla ochucená. Cena slaného másla se pohybuje kolem 80 korun za 250 g a bylinkového másla stojí až 100 korun za 250 g. V případě, že si tedy chcete pochutnat na ochuceném másle, vyrobte si jej doma levněji. Navíc si vyrobíte máslo, na kterém si zaručeně pochutnáte.
Tip: Jak malovat na sklo? Máme pro vás dva způsoby.
Jak vybrat smetanu
Na výrobu domácího másla potřebujete dvě čtvrtlitrové smetany. Smetana musí být ale neošetřená metodou UHT, nekupujte tedy trvanlivou smetanu, ale čerstvou smetanu ke šlehání, jinak z ní máslo neuděláte. Měla by mít minimálně 30 % tuku. Vždy platí pravidlo: Čím více tuku, tím lépe. Ideální je, má-li smetana pokojovou teplotu. Nalijte ji do vyšší nádoby a následně ji začněte šlehat ponorným mixérem. Jakmile budete mít krásné kopečky šlehačky, kterou běžně používáte na dezerty nebo na jahody se šlehačkou, nepřestávejte ještě stále šlehat.
Jak ušlehat máslo
Je třeba docílit toho, aby se smetana srazila a tuk se pomalu začal oddělovat od podmáslí. Šlehejte smetanu, dokud se podmáslí odděluje a postupně jej vždy slévejte. Můžete jej pak vypít nebo ho použít na upečení domácího chleba. Ostatně k máslu se vám bude hodit. Jakmile šleháte už jen hustou hmotu, vyklopte ji a na dřevěné prkénko hněťte jej pod proudem studené vody, aby se vyloučilo veškeré podmáslí a dostali jste pouze kompaktní hladký bochánek másla. To dejte do máslenky, alobalu nebo potravinové fólie.
Bylinkové i slané máslo
Dokud je domácí máslo ještě měkké, můžete si jej upravit podle své chuti. Jednoduše do něj přidáte sůl, česnek anebo bylinky a připravte si tak lahodné slané nebo bylinkové máslo. Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na velmi drobné kousky. Česnek prolisujte a následně jej utřete se špetkou soli. Můžete použít i sušený. Všechny zvolené ingredience si pak přidejte do misky se změklým máslem a několik minut jej důkladně míchejte. Hotové máslo uložte alespoň na hodinu do lednice, následně jej dejte do potravinářské fólie a vytvarujte si jej do válečku. Zabalte ho do alobalu a uložte si jej do lednice. Pak už můžete v klidu konzumovat.