Rychlovarnou konvici je třeba jednou za čas, ale pravidelně vyčistit především kvůli usazenému vodnímu kameni. Nejen že nepůsobí nijak vábně, ale může časem spotřebič značně a často i nenávratně poškodit. Silný nános navíc nepříznivě ovlivňuje efektivitu ohřevu vody. Je více způsobů, jak se zbavit vodního kamene.
Rychlovarnou konvici lze vyčistit pomocí lžíce kyseliny citronové v troše vody nebo o něco účinnějším šálkem octa. Další možností je použití odvápňovacího čističe, který je k dostání v tekuté i tabletové formě. Obvykle je univerzální pro kávovary i varné konvice.
Důvody pro čištění rychlovarné konvice
- Vrstva vodního kamene sníží a prodlouží efektivitu ohřívání a stojí více peněz.
- Představuje riziko přehřívání přístroje a možného poškození.
- Vyplavování odloupnutých kousků vodního kamene do vody a nápojů.
- V usazeninách se daří bakteriím, které sice varem zneškodníte, ale jejich metabolismus může produkovat toxické látky, které ve vodě zůstanou.
Tipy na údržbu rychlovarné konvice
- Po koupi novou rychlovarnou konvici vždy nejméně dvakrát vyvařte. Zapněte konvici plnou vody a po ohřátí vodu vylijte.
- Proti rychlému zanesení konvice vodním kamenem zvolte rychlovarnou konvici se skrytým topným tělesem. U typu s odkrytou spirálou, nenechávejte v konvici stát vodu, vždy její zbytek vylévejte.
- Po každém použití raději vytahujte konvici ze zásuvky, předejdete nečekanému zkratu a vzniku případného požáru.
- Pokud máte doma tvrdší vodu, doporučujeme používat filtrovanou vodu. Předejdete tvorbě vodního kamene a prodloužíte životnost spotřebiče.
Jak vyčistit rychlovarnou konvici kyselinou citronovou
Kyselina citrónová je dostatečně účinná na odstranění vodního kamene a šetrná ke spotřebiči i našemu zdraví. Oproti octu má tu výhodu, že nezapáchá. Do konvice nalijeme vodu po rysku, lžíci kyseliny citrónové vysypeme do vody, zapneme konvici a necháme vyvařit. Pak necháme roztok 30 až 60 minut působit. Vodu vylijeme a před dalším používáním konvice v ní alespoň jednou necháme převařit čistou vodu.
Čištění rychlovarné konvice octem
Do konvice nalijeme vodu a ocet v poměru 1:1, zapneme a vyvaříme. Necháme ho ještě hodinu působit. Poté ve varné konvici ještě několikrát převaříme čistou vodu.
Čištění rychlovarné konvice citrónovou šťávou
Vymačkáme do konvice šťávu z citrónu, dolijeme vodou a vyvaříme. Opět necháme hodinu působit a pak ve varné konvici několikrát převaříme čistou vodu. Tekuté kyselé ochucovadlo můžeme použít úplně stejně jako citrónovou šťávu.
Čištění rychlovarné konvice jedlou sodou
Nasypeme lžíci jedlé sody do konvice, doplníme ji vodou, dobře rozmícháme, převaříme a necháme hodinu působit. U všech postupů po skončení varnou konvici propláchneme, opakovaně v ní vyvaříme vodu a minimálně první vroucí vodu po čištění nikdy nepoužíváme.